ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ

2/2/2013

Σήμερα ξεκινά μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε λέξεις, φράσεις, αστεία , μικρές ιστοριούλες, θρύλους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που θα συμπεριλαμβάνουν τις ντόπιες εκφράσεις - λέξεις του κάθε τόπου.

Ελπίζω και προσβλέπω στην βοήθεια και συμπαράσταση, μια και κινητήρια δύναμη μας είναι η κοινή μας αγάπη για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

ΕΜΠΡΟΣ,,,,,λοιπόν να φτιάξουμε ένα χώρο που ο καθένας από μας θα βρίσκει τις ρίζες του και θα γίνει εστία έλξης για νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν τους παππούδες τους να μιλάνε ....την ντοπιολαλιά των χωριών τους....
΄Οσοι θελήσουν να βάλουν κείμενα ή λέξεις του τόπου τους, μπορούν να τα στέλνουν είτε στο e-mail που είναι :

artemismosch@gmail.com
ή θα τα γράφετε στο χώρο των σχολίων ...και μετά θα τα κάνουμε άμεση ανάρτηση στον κύριο χώρο εμείς....

Σας ευχαριστώ και αναμένω ανταπόκριση ,

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠ



Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ....ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ











-Και ποιος είναι; του λένε οι άλλοι.
-Είναι ένας, λέει, που ηρτε για λιγαις μεραις εδώ από την Αθήνα, μα δεν μπόρεσα να μάθω πως τόνε λένε.Είναι ένας ξεραγκιανος, πουχει τ ο κορμί τ ου κολλημένο απανου σε δυο πόδια αψηλά και λιανά σαν μπαστούνια, με κάτι μουστακακια που στέκονται σαν κειαις τση βουρτσουλαις που έχουνε οι λούστροι και αλείφουμε τη μπογιά, που έχει τα μαλλιά του από πανου από  το κεφάλι του σα λιμπρέτο φκιασμενα, ενας που ούλο μιλαε σαν το Λατα και όντας έβλεπε καμμια κοπελλα ελεε πως ούλο κεινονε τηραε και του έκανε αμόρε! Μουρε λέει , αν καθοτουνε ακόμη εδώ καμμια δεκαριά μεραις, θα πηενε το λεμονοκομματο μισή δραχμή το ένα.
-Αρωτηξα ναν τόνε μάθω, ελεε εκειος με τις φαβορηταις, μα δεν τον ήξερε κανένας, γιατί ητουνα καινούργιο καμπηονι.  Ένας μόνο μουπε πως ητουνα απο την Αθήνα και πως μια βολα τον είδε σε μια σάλα και ξηγαε το βαγγέλιο και ας μην έχει και γένια.
-Μουρε τι λες, του λέει ενας , που ούλο εσφουγγαε τη μύτη του, γιατί έρεε απο το συνάχι σαν τρουπια μπικιονα, μουρε αν ηναι εκειος ο τσαγκλαριδης ο Αθηναίος, που λες, εκειος δεν πιστεύει τίποτα και θα ξηγηση και το βαγγέλιο;
-Και τι μπαίνει αυτό, του λέει ενας άλλος, που ούλο ερευοτουνα σα γρηα, μηδα οι παππαδες  που διαβαζουνε το βαγγέλιο το πιστευουνε; Ξερεις τι πιστευουνε μόνο; το λιμπρο και μαλιστα όντας είναι φορτωμενο με ασημια πουλιο περσσοτερο το πιστευουνε, τα λογια που λέει ουτε τ ακουνε, ουτε τα πιστευουνε, γιατί αν τα πιστευανε δεν θα ηντανε τοκογλυφοι, δεν θα ορκωνοντανε ψεμματα ε τσετερα, ε τσετερα, ε τσετερα.

ΕΜΜ. ΡΟΙΔΗΣ.





ΞΕΡΑΚΙΑΝΟΣ  = Ο ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΤΟΣ...ΠΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΟ...

ΚΑΜΠΙΟΝΙ = ΤΥΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΜΙΑ ΒΟΛΑ  = ΜΙΑ ΦΟΡΑ

ΞΗΓΑΕ = ΕΞΗΓΟΥΣΕ

ΜΠΙΚΙΟΝΑ = ΚΟΥΒΑΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΠΙΠΕΔΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.