ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ

2/2/2013

Σήμερα ξεκινά μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε λέξεις, φράσεις, αστεία , μικρές ιστοριούλες, θρύλους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που θα συμπεριλαμβάνουν τις ντόπιες εκφράσεις - λέξεις του κάθε τόπου.

Ελπίζω και προσβλέπω στην βοήθεια και συμπαράσταση, μια και κινητήρια δύναμη μας είναι η κοινή μας αγάπη για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

ΕΜΠΡΟΣ,,,,,λοιπόν να φτιάξουμε ένα χώρο που ο καθένας από μας θα βρίσκει τις ρίζες του και θα γίνει εστία έλξης για νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν τους παππούδες τους να μιλάνε ....την ντοπιολαλιά των χωριών τους....
΄Οσοι θελήσουν να βάλουν κείμενα ή λέξεις του τόπου τους, μπορούν να τα στέλνουν είτε στο e-mail που είναι :

artemismosch@gmail.com
ή θα τα γράφετε στο χώρο των σχολίων ...και μετά θα τα κάνουμε άμεση ανάρτηση στον κύριο χώρο εμείς....

Σας ευχαριστώ και αναμένω ανταπόκριση ,

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠ



Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013


Άρτεμις παπ
Η Θραψανιώτισα και η Μεσαρίτισα

Ένα αντρόινο στο Ηράκλειο είχε δυό κόρες και τις πάντρεψε τη μιά στο Θραψανό και την άλλη στη Μεσσαρά. Ο κύρης τους, μετά απο κάμποσο καιρό, τόβαλε σκοπό να πά να δεί είντα ποκάνουνε, και κίνησε να τισ επισκεφτεί.
Πρώτα πήγε στη Θραψανιώτισα κι αφού τονε τράταρε τη ρώτηξε μέσα στα άλλα και πώς πάνε οι δουλειές στο χωριό. "Για την ώρα όλα πάνε καλά" του απάντησε εκείνη, "μόνο να μη κάμει ο Θεός και βρέξει, γιατί πάνε τα πιθάρια, τα λαίνια και τα τσικάλια πουνε απλωμένα για στέγνωμα και θα καταστραφούμε".
Αφού τα είπανε λοιπόν την εχαιρέτησε και πήρε το δρόμο για την άλλη κόρη στη Μεσσαρά. Δεν έχει παράπονο τονε περιποιήθηκε και κείνη και αυτός τηνε ρώτησε πώς πάνε οι δουλειές τους.
"Είντα να σου πώ πατέρα όλα καλά, μονο νάθελα να κάμει ο Θεός να ρίξει μιάολιά νερό να ποτιστούνε τα κηπευτικά γιατί ετσα που το πάει θα καταστραφούνε όλα".

Εγύρισε ο πατέρας στη χώρα και τονε περίμενε πώς και πώς η κερά του για να τονε ρωτήξει είντα κάνουνε οι κόρες τις και οι φαμίλιες τους.

Είντα να σου πώ απολογάτε εκείνος, έτσα που πάνε τα πράματα τη μιά θα τη πάρει ο διάολος αλλα δε γατέχω ποιά.
Ανε βρέξει πάει η Θραψανιώτισα και αδέ βρέξει πάει η Μεσσαρίτισα.

(Ανέκδοτη ιστορία, γνωστή στους παλαιότερους στον ευρύτερο χώρο του νομού μας. Με άλλα λόγια ο μύθος του Αισώπου "Ο περιβολάρης και ο κεραμέας".)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.