ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ

2/2/2013

Σήμερα ξεκινά μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε λέξεις, φράσεις, αστεία , μικρές ιστοριούλες, θρύλους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που θα συμπεριλαμβάνουν τις ντόπιες εκφράσεις - λέξεις του κάθε τόπου.

Ελπίζω και προσβλέπω στην βοήθεια και συμπαράσταση, μια και κινητήρια δύναμη μας είναι η κοινή μας αγάπη για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

ΕΜΠΡΟΣ,,,,,λοιπόν να φτιάξουμε ένα χώρο που ο καθένας από μας θα βρίσκει τις ρίζες του και θα γίνει εστία έλξης για νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν τους παππούδες τους να μιλάνε ....την ντοπιολαλιά των χωριών τους....
΄Οσοι θελήσουν να βάλουν κείμενα ή λέξεις του τόπου τους, μπορούν να τα στέλνουν είτε στο e-mail που είναι :

artemismosch@gmail.com
ή θα τα γράφετε στο χώρο των σχολίων ...και μετά θα τα κάνουμε άμεση ανάρτηση στον κύριο χώρο εμείς....

Σας ευχαριστώ και αναμένω ανταπόκριση ,

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠ



Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ




ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
==========================================

D’Eichtal Gustave (Γάλλος συγγραφεύς)


«Η Ελληνική γλώσσα είναι μία γλώσσα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις προϋποθέσεις μιάς γλώσσης διεθνούς… εγγίζει αυτές τις ίδιες τις απαρχές του πολιτισμού… η οποία όχι μόνον δεν υπήρξε ξένη πρός ουδεμία από τις μεγάλες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, στην θρησκεία, στην πολιτική, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, αλλά υπήρξε και το πρώτο εργαλείο, – πρός ανίχνευση όλων αυτών – τρόπον τινά η μήτρα… Γλώσσα λογική και συγχρόνως ευφωνική, ανάμεσα σε όλες τις άλλες…»





Συγγνώμη ή συγνώμη;

======================
Η λέξη προέρχεται από το "συν + γνώμη" (συν + γιγνώσκω: έχω την ίδια γνώμη με κάποιον, αλλάζω γνώμη, μετανοώ). Το "‘ν" αφομοιώνεται από το "γ" που ακολουθεί και μετατρέπεται και αυτό σε "γ".
Επηρεαζόμενοι από την προφορά της, όπου το «γγ» ακούγεται ως ένα «γ», παραλείπουμε και στον γραπτό λόγο το ένα από τα δύο «γ». Αυτό όμως δεν είναι σωστό, καθώς αλλοιώνουμε την προέλευση της λέξης, μιας και προέρχεται από το «συν + γνώμη» και όχι από το «συ + γνώμη».
Επομένως, η σωστή γραφή είναι συγγνώμη.
συγγνώμη αρχαία ελληνικήσυγγνώμη συγγιγνώσκω συγ- (σύν) + γιγνώσκω

Διαβάστε περισσότερα: Συγγνώμη ή συγνώμη; - iPaideia.gr

 


 



Κατ' αρχάς ή κατ' αρχήν;

======================

Εδώ έχουμε να κάνουμε με δυο εκφράσεις που χρησιμοποιούνται λανθασμένα, ακόμα κι από ανθρώπους των γραμμάτων. Πρόκειται για δυο εντελώς ως προς την σημασία τους εκφράσεις.

«Κατ' αρχάς» (πλέον και καταρχάς) σημαίνει το πρώτο στη σειρά, αρχικά, πρώτο απ’ όλα και δείχνει χρόνο. Π.χ. «κατ' αρχάς σε συμπάθησα και μετά σε αγάπησα».

«Κατ' αρχήν» (πλέον και καταρχήν) σημαίνει στα βασικά σημεία, κατά κανόνα, κατά νόμο, ως θέμα αρχής, για λόγους αρχής και δείχνει τρόπο. Π.χ.«κατ' αρχήν συμφωνώ με αυτό που έγραψες».΄


Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Πτυχιούχος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας Αθηνών
Για το e-didaskalia.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα: Κατ' αρχάς ή κατ' αρχήν; - iPaideia.gr

 



H Σοφία του Λόγου - Φιλολογικό Εργαστήρι




Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

 



Περσεύς:

Το όνομα προέρχεται από τον μέλλοντα «πέρσω» (θα εκπορθήσω) τού ρήματος «πέρθω» (εκπορθώ) και σημαίνει «αυτός που θα εκπορθήσει». Ο Ήρωας Περσεύς (Περσέας) είναι γιός τού Δία και τής Δανάης. Παρατηρούμε ότι τα ονόματα Θησεύς, Ιάσων και Περσεύς προέρχονται από τον μέλλοντα χρόνο των ρημάτων που τα παράγουν, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ονοματοθεσία των τριών Ηρώων, κατά την παιδική τους ηλικία, επείχε θέση προφητικής αποκάλυψης ή, έστω, σαφούς προτροπής σχετικά με το μέλλον τους.





ΙΑΣΩΝ

Από το ρήμα «ιάομαι, ιώμαι», που σημαίνει «γιατρεύω, θεραπεύω», και συγκεκριμένα από τον μέλλοντα «ιάσομαι» (θα γιατρεύσω, θα θεραπεύσω) προέρχεται το όνομα τού Ήρωα Ιάσονα, γιού τού Αίσονα και τής Πολυμήδης και αρχηγού τής Αργοναυτικής Εκστρατείας. Ιάσων (Ιάσονας), λοιπόν, σημαίνει «αυτός που θα γιατρεύσει, που θα θεραπεύσει»


  




Θησεύς:

Από τον μέλλοντα «θήσω» (θα θέσω) τού ρήματος «τίθημι» (θέτω) προέρχεται το όνομα Θησεύς, που σημαίνει «αυτός που θα θέσει, που θα ιδρύσει». Ο Ήρωας Θησεύς (Θησέας), γιός τού Αιγέα και τής Αίθρας, είναι ο θεμελιωτής τής πόλης των Αθηνών και εμπνευστής τής γιορτής των Παναθηναίων.


 
  



Ηρακλής:

Το όνομα τού Ημίθεου Ηρακλή, γιού τού Δία και τής Αλκμήνης, προέρχεται από το κύριο όνομα «Ήρα» και το ουσιαστικό «κλέος» (δόξα), και σημαίνει «δόξα τής Ήρας». Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και τα ονόματα Ηρακλείδης (ο γιός, ο απόγονος τού Ηρακλή), Ηράκλειος (εκείνος που ανήκει στον Ηρακλή, που είναι τού Ηρακλή) και Ηράκλειτος (ο φημισμένος, ο ένδοξος όσο και η Ήρα).




 
  
ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΟΙ
=============
ΠΟΛΥ ΚΟΙΝΗ ΦΡΑΣΗ. ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΡΗΜΩΣΕ, ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΟΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΡΑΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΄΄ΑΧΑΡΝΗΣ΄΄ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΜΑΧΟ (631)
Ο ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ : ΄΄ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΨΩΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΠΟΥ ΣΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.
Ο ΛΑΜΑΧΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ :
΄΄Μ΄ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΞΕΙ ΕΜΕΝΑ΄΄
ΚΑΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ : ΄΄ ....κόκκυγές τε τρείς΄΄ (τρείς κούκοι).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.