ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ

2/2/2013

Σήμερα ξεκινά μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε λέξεις, φράσεις, αστεία , μικρές ιστοριούλες, θρύλους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που θα συμπεριλαμβάνουν τις ντόπιες εκφράσεις - λέξεις του κάθε τόπου.

Ελπίζω και προσβλέπω στην βοήθεια και συμπαράσταση, μια και κινητήρια δύναμη μας είναι η κοινή μας αγάπη για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

ΕΜΠΡΟΣ,,,,,λοιπόν να φτιάξουμε ένα χώρο που ο καθένας από μας θα βρίσκει τις ρίζες του και θα γίνει εστία έλξης για νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν τους παππούδες τους να μιλάνε ....την ντοπιολαλιά των χωριών τους....
΄Οσοι θελήσουν να βάλουν κείμενα ή λέξεις του τόπου τους, μπορούν να τα στέλνουν είτε στο e-mail που είναι :

artemismosch@gmail.com
ή θα τα γράφετε στο χώρο των σχολίων ...και μετά θα τα κάνουμε άμεση ανάρτηση στον κύριο χώρο εμείς....

Σας ευχαριστώ και αναμένω ανταπόκριση ,

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΤετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙ..... ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ


Toula Markoni-gasteratou
Χαρακτηριστικό των πεποιθήσεων, του κρυφού θαυμασμού και της μεγάλης εκτίμησης που ο Παπαδιαμάντης έτρεφε για τις γυναίκες, είναι η επιλογή των ονομάτων που χαρίζει στις ηρωίδες του.
Αρέτω ή Αρετή, Γαληνιώ, Μαλάμω, Χιόνω. Αφέντρα, Κρατήρα, Κρινιώ, Ευμορφούλα ,Λελούδω,Ανθή, Δάφνη, Ακριβούλα κ.α
Κάθε όνομα είναι μια φιλοσοφία. Η προτίμησή του δεν είναι τυχαία είναι όμως συγκινητική!Toula Markoni-gasteratou απο τα δύσκολα του Παπαδιαμάντη
<< Σεβντάς είναι αυτός, δεν είναι τσορβάς>>=
καημός είναι αυτός δεν είναι χυλός


Μιχαὴλ Ἀλεξανδρῆς Τὰ ὀνόματα αὐτὰ εἶναι κοινὰ σὲ ὅλους, ὅσοι ὁμιλοῦν τὸ Βόρειο Ἰδίωμα τῆς Νέας Ἑλληνικῆς καὶ μάλιστα τῆς Βόρειας Εὔβοιας καὶ τῶν Σποράδων. Νὰ μὴ λησμονεῖται ὅτι ὁ Παπαδιαμάντης διέτριψε ὡς μαθητὴς ἀρκετά χρόνια στὴν Εὔβοια (ἐκείνη τὴν ἐποχὴ οἱ Σποράδες ὐπάγονταν διοικητικὰ στὸ Νομὸ Εὐβοίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.