ΚΑΛΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ

2/2/2013

Σήμερα ξεκινά μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε λέξεις, φράσεις, αστεία , μικρές ιστοριούλες, θρύλους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που θα συμπεριλαμβάνουν τις ντόπιες εκφράσεις - λέξεις του κάθε τόπου.

Ελπίζω και προσβλέπω στην βοήθεια και συμπαράσταση, μια και κινητήρια δύναμη μας είναι η κοινή μας αγάπη για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

ΕΜΠΡΟΣ,,,,,λοιπόν να φτιάξουμε ένα χώρο που ο καθένας από μας θα βρίσκει τις ρίζες του και θα γίνει εστία έλξης για νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν τους παππούδες τους να μιλάνε ....την ντοπιολαλιά των χωριών τους....
΄Οσοι θελήσουν να βάλουν κείμενα ή λέξεις του τόπου τους, μπορούν να τα στέλνουν είτε στο e-mail που είναι :

artemismosch@gmail.com
ή θα τα γράφετε στο χώρο των σχολίων ...και μετά θα τα κάνουμε άμεση ανάρτηση στον κύριο χώρο εμείς....

Σας ευχαριστώ και αναμένω ανταπόκριση ,

ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠ



Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά-ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ

Toula Markoni-gasteratou


Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά                                          



Οι Ενετοί, όταν ήθελαν να μεταφέρουν το στρατό τους χρησιμοποιούσαν μεταγωγικά. Τα καράβια αυτά ήταν ξύλινα και πελώρια και είχαν σχήμα αχλαδιού. Τις περισσότερες φορές έσερναν, πίσω τους ένα μικρό καραβάκι, όπου έβαζαν μέσα τον οπλισμό, τα πολεμοφόδια, τρόφιμα και διάφορα πολεμικά σύνεργα. Αυτα τα πλοία οι Έλληνες τα είχαν βαφτίσει "αχλάδες" από το σχήμα τους. Έτσι όταν παρουσιαζότανε κανένα άγνωστο καράβι, οι νησιώτες ανέβαιναν στούς βράχους και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Αν το πλοίο ήταν "Αχλάδα" καταλάβαιναν ότι θ’ άρχιζαν, μάχες και πολιορκίες και τότε έτρεχαν για να ετοιμάσουν την άμυνά τους. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η "Αχλάδα" έχει πίσω την ουρά. Με την ουρά εννοούσαν το καραβάκι που έσερνε το μεταγωγικό. Άρα δεχόμαστε επίθεση. Και έλεγαν: "Πισω έχει η Αχλάδα ουρά".




ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ....Σάλιο στη μύτη (βάνω) = κοροϊδεύω, εξαπατώ


Στρουμπάρα = ασθένεια των αιγοπροβάτων,,,,,, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

σείσμα το (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :σεισ (σείω) -μα] το κούνημα: Σικελ. Πρόλ. "αλλ` όταν έγινε το κυπαρίσσι πύργος κι όλο μ` έφεξε ως τη ρίζα τ` άγιο σείσμα της κορφής... ω Μάνα, ήμουν μπροστά Σου πια!"




Ζυγούρι = μικρό πρόβατο ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Ζωντανά = τα ζώα. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.